Publicaties

Long-term Results of a Randomized Double-blinded Prospective Trial of a Lightweight (Ultrapro) Versus a Heavyweight Mesh (Prolene) in Laparoscopic Total Extraperitoneal Inguinal Hernia Repair (TULP-trial). (Burgmans et al. Annals of Surgery, 2016)

Posted

In de TULP trial hebben dr. Burgmans en collegae de uitkomsten van de Ultrapo mat vergeleken met de Prolene mat in TEP chirurgie. De studie werd in mei 2016 in de Annals of Surgery gepubliceerd. Een groep van 950 patiënten werd gerandomiseerd waarbij de helft behandeld werd met een Ultrapro mat en de andere helft met de Prolene mat. Na 2 jaar werd er een significant verschil waargenomen zowel in pijn als in recidief ten faveure van de Prolene mat. In de Ultrapro mat groep werd door 3.0% van de patiënten relevante pijn gerapporteerd versus 0.9% in de Prolene groep (P =  0.03). Ook werd er bij 2.7% in de Ultrapro groep een recidief gevonden versus 0.8% in de Prolene groep (P = 0.03). Geconcludeerd wordt dan ook dat er geen voordeel is van het gebruik van de Ultrapro mat in TEP chirurgie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *